„ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”

Print Friendly, PDF & Email

Zi fara tutunÎn fiecare an la data de 31 Mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), alături de parteneri marchează „Ziua Mondială fără Tutun”, pentru a sublinia riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului, având în vedere că fumatul este responsabil pentru decesul a 10% din populaţia adultă la nivel mondial.

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important să luăm atitudine deoarece se va ajunge până în anul 2030 la o creştere a mortalităţii de la 6 milioane la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de partenerii săi face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun. Având ca structură cadru Convenţia privind Controlul Tutunului, toate ţările ar trebui să utilizeze taxe şi politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.

Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficiente  în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până 8% în ţările cu venituri mici şi medii.

Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medical, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice datorate consumului de tutun, dar şi fumatului pasiv.

La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog se alătură OMS şi marchează această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

 

Please enter banners and links.

Next Post

La Saint-Gobain Călărași se produc 21 de milioane de metri pătraţi de sticlă float

lun iun. 2 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Saint-Gobain Glass România, liderul pieţei locale de sticlă, a înregistrat o creștere cu 10% a cifrei de afaceri anul trecut, evoluția business-ului fiind susținută, în principal, de lansarea producției de sticlă laminată în cadrul fabricii de la Călărași. „Lansarea noii linii de producție din septembrie […]

Te mai poate interesa