$
You Are Here: Home » De interes » Viceprimarul Dragoș Coman: „Doar dacă ești orb, nu observi că prioritatea zero este asfaltarea”

Viceprimarul Dragoș Coman: „Doar dacă ești orb, nu observi că prioritatea zero este asfaltarea”

Print Friendly, PDF & Email

În lumea politică din județul Călărași și-au găsit locul, în ultimii ani, lideri tineri, dornici să arate că merită susținerea membrilor cu experiență, implicându-se în proiecte de anvergură. Unul dintre aceștia este și Dragoș Coman, devenit viceprimar al municipiului Călărași, în iunie 2016, din partea PNL.

Recentele alegeri din cadrul PNL Călărași i-au adus și o nouă responsabilitate politică: cea de secretar general al organizației municipale.

Pentru Actualitatea de Călărași, Dragoș Coman, cel mai tânăr viceprimar pe care l-a avut municipiul Călărași, de la Revoluție și până acum, (35 de ani, împliniți chiar în ziua alegerii sale ca viceprimar) a răspuns la câteva întrebări legate atât de activitatea în administrație, cât și de cea în politică.

Cum vă evaluaţi activitatea, după aproape un an de mandat ca viceprimar?

Dragoș Coman: Este imposibil să-mi fac o evaluare personală, ţinând cont de faptul că tot ce se întâmplă în cadrul primăriei este rezultatul unei munci în echipă. Prima şi ultima decizie o ia, aşa cum este şi firesc, domnul primar Dan Drăgulin, dar nu pot să spun că nouă, celorlalți aflaţi la nivelul conducerii, Viorel Ivanciu, Valentin Deculescu sau mie, nu ni se iau în considerare argumentele sau ideile legate de un anumit domeniu.

Puteţi să ne spuneţi 3 priorităţi ale comunităţii, sesizate în acest prim an de mandat?

Dragoș Coman: Doar dacă eşti orb, nu observi că prioritatea zero este asfaltarea şi reamenajarea străzilor, a trotuarelor şi a parcărilor de reşedinţă. Următoarea prioritate ar fi parcurile şi zonele de recreere, iar cea de a treia o reprezintă modernizarea serviciilor din subordinea primăriei. La ultima enumerată, un rol aparte îl are transparența activităţii tuturor serviciilor, iar din acest an puteţi găsi pe site-ul Primăriei paginile web ale tuturor serviciilor publice locale, graţie muncii asidue a doi colegi de la Integritate şi Informatică.

Care sunt principalele investiţii, în anul 2017, prevăzute de Primăria Călăraşi?

Dragoș Coman: Dacă ne referim la tot anul 2017, avem o serie de lucrări prinse în buget pentru care s-au demarat procedurile. Aici mă refer la sediul Poliţiei Locale, Piaţa Agroalimentară Orizont, noul cimitir, Piaţa Centrală, un nou lot de străzi, plus lotul ce se afla în derulare, format din străzile Năvodari, Panduri, Victoriei, Macului, precum şi Str. Progresul. Tot în acest an, după finalizarea garanţiei pe CL 8, vom demara procedura de atribuire a contractului de modernizare pe Str. Griviţa. Am finalizat, anul acesta, lucrările de modernizare a aleilor din Parcul Central, ce vor fi urmate de amenajarea peisagistică, pe care speram să o finalizăm în 2018.

În ultimul an, câte proiecte au fost depuse pe fonduri europene şi câte dintre ele vor fi finanţate, din răspunsurile pe care le-a primit instituţia, până în acest moment?

Dragoș Coman: Ar fi nedrept să vorbim doar despre rezultatele din ultimul an, atâta vreme cât munca de pregătire a proiectelor s-a desfăşurat pe mai mulţi ani şi până în prezent, şi probabil se va întinde şi pe anii următori.

Ca şi exemplu, Strategia de Dezvoltare, SIDU (Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană), PAED (Plan de Acţiune pentru Energie Durabilă) şi aici pot continua, cu altă ocazie, pe fiecare proiect în parte.

Dar, ca să simplificăm şi ca toată lumea să înţeleagă munca Direcţiei de Dezvoltare şi a Direcţiei Tehnice vă voi da câteva exmple punctuale. Un proiect depus este cel privind reabilitarea şi dotarea unei clădiri superbe, din punct de vedere arhitectural, datând de la începutul sec. XX, unică în ţară, și aici mă refer la clădirea Poștei Vechi, proiect aflat în perioada de precontractare.

Un alt exemplu sunt ideile de proiect ce vor fi promovate până în 15 mai şi care vizează realizarea unor lucrări de infrastructură necesare municipiului, modernizarea a două rute de traversare a oraşului, de la intrarea în oraş dinspre Slobozia-intersecția Bd. Republicii cu Str. Sloboziei (Bălan) – Intersecţia Bd. Republicii cu Str. Eroilor (LIDL) – Sos. Chiciului, până în zona Agenţiei pentru Mediului. O altă propunere este de la Sos. de Rocada (Variantă) pe toată lungimea străzii Dobrogea. Mai vizăm printr-un alt proiect şi dotarea instituţiei cu utilaje necesare deszăpezirii şi inundaţiilor.

Un alt proiect de o mare importanţă pentru municipiul Călărași constă în modernizarea străzii București, ce implică lucrări de infrastructură, asfaltare şi modernizare a trotuarelor, staţii de autobuz, amenajarea spaţiilor verzi adiacente. Tot aici suntem în faza de pregătirea a proiectului ce vizează reabilitarea şi modernizarea centrului vechi, cu toate accesele către Parcul Central. Cinematograful Victoria va fi reabilitat, modernizat, dotat, apoi va urma construirea unei staţii de încărcare pentru automobile electrice. Pentru toate acestea şi alte câteva ar trebui să atragem, la nivelul municipiului, în jur de 24 de milioane de euro.

Mai avem în lucru şi alte proiecte, dar cum îi şade bine vorbitorului, trebuie prezentate la momentul oportun.

Care sunt cele mai importante proiecte pe fonduri guvernamentale, pe care le derulează primăria Călăraşi?

Dragoș Coman: Aici avem două lucrări în desfăşurare. Prima este șoseaua de rocadă, unde se execută lucrări de modernizare în valoare de 4.492.593,33 de lei şi bazinul de înot didactic, proiect aflat în faza de evaluare a ofertelor, în valoare de 6.265.984 de lei.

Ştim că v-aţi dorit să intraţi în administraţie, după o activitate desfăşurată numai în mediul privat. Ce aţi schimba în activitatea de la stat?

Dragoș Coman: Birocraţia! Este cea mai mare problemă cu care se confruntă administraţia publică. O parte poate fi rezolvată local, dar în cea mai mare măsură ține de ministere şi forumul legislativ.

Răspundeţi de Poliţia Locală. Cât de mulţumit sunteţi de activitatea acestora?

Dragoș Coman: Nu sunt complet mulţumit de activitatea Poliţiei Locale, dar această parte de nemulţumire vine şi din vidul legislativ care guvernează instituţia şi v-aş da doar un exemplu legat de manifestările de voie bună ale concetăţenilor noştri, ce afectează ordinea şi liniştea publică. Aici mai mult decât o sancţiune ce poate părea derizorie şi nu-i sperie pe participanţi, nu poţi face nimic în plus, fără un sprijin activ din partea altor structuri ce au în competenţă restabilirea ordinii publice.

Nici numărul patrulelor nu mă satisface şi nici monitorizarea video existentă nu este la nivelul la care ar putea servi complet acţiunilor întreprinse de acestă instituţie.

Sperăm că în următorii ani să avem o altă față a Poliţiei Locale, ţinând cont şi de faptul că am demarat procedurile legate de un nou sediu, ce le va oferi condiţii optime de muncă şi, de ce să nu spunem lucrurilor pe nume, şi nivelul de salarizare din prezent, ar trebui să fie unul motivant. Ţinând cont de aceste lucruri, dar şi de opinia cetăţenilor, nu vom ezita să dăm calificative ca „satisfăcător”, ceea ce poate însemna desfacerea contractului de muncă. Întreaga activitate a Poliţiei Locale ține şi de atitudinea cetăţenilor de a-şi respecta comunitatea şi normele de convieţuire socială.

Sunt lucruri care vă nemulţumesc în activitatea Primăriei şi a instituţiilor subordonate?

Dragoș Coman: Da, sunt lucruri care mă nemulţumesc, dar cred că este prematur să le supun opiniei publice. Deocamdată suntem în faza în care cu răbdare încercăm să le evaluăm şi să găsim rezolvări.

Au apărut schimbări în activitatea dvs. şi din punct de vedere politic, la alegerile din cadrul PNL Călăraşi, când aţi fost desemnat secretar general al organizaţiei municipale.

Ce reprezintă noua funcţie pe care o deţineţi, în drumul politic pe care vi-l doriţi?

Dragoș Coman: Este doar o funcţie politică ce nu are o prea mare importanţă prin natura ei, dar îţi poate crea un mediu propice schimbărilor de care are nevoie orice organizaţie politică în aceste momente. Am spus-o şi o repet, de fiecare dată, că este timpul să construim un alt mod de a se face politică, iar lucrurile astea nu se pot întâmpla decât într-o echipă.

Sunteţi un potenţial candidat la Primăria municipiului Călăraşi, în 2020, pentru a doua oară, putem spune, după ce şi în 2016 aţi fost, pentru scurt timp, prezentat ca o posibilă candidatură. Este ceea ce vă doriţi şi consideraţi că este timpul în 2020 să ocupaţi această funcţie?

Dragoș Coman: Eu nu mă tem de funcţii publice şi nici administrative, iar dacă întreaga echipă va considera că sunt omul ce poate aduce un plus organizaţiei, iar decizia este în concordanţă cu dorinţele cetăţenilor, o pot lua în calcul cu uşurinţă. Cel mai important va fi însă ce îşi vor dori călărăşenii şi de aici voi pleca în luarea unei decizii, dar până acolo mai este mult.

Vă mulțumesc!

 

 

Număr de accesări 1.723

About The Author

Number of Entries : 1740

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top