Noi măsuri pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători

Print Friendly, PDF & Email

Raluca Surdu rsParlamentul României a adoptat un nou proiect de lege (prin care se aprobă OUG 11/2013 privind completarea art. 9 din OUG 6/2011) pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Noua reglementare stabilește că facilitățile oferite pentru înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi de către întreprinzători tineri nu mai sunt recuperate în cazul în care societatea respectivă își schimbă calitatea de microîntreprindere, așa cum se întâmpla până acum.

”Este o măsură binevenită care alege să premieze competența și managementul performant. Dacă un tânăr a beneficiat de un sprijin pentru a pune pe picioare o afacere, iar această afacere s-a dezvoltat, trecând la un stadiu superior de dezvoltare, înseamnă că sprijinul a avut efect și nu e logic să îi ceri înapoi sprijinul acordat. Ca partid de dreapta, susținem promovarea unui cadru legislativ propice dezvoltării microîntreprinderilor. Totodată, sprijinim inițiativele întreprinzătorilor tineri care doresc să-și deschidă afaceri proprii”, este declarația deputatei Raluca Surdu, vicelider al grupului liberal din Camera Deputaților.

Ministerul Economiei implementează anual Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Programul se adresează întreprinzătorilor cu vârsta de până la 35 de ani, care înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată. Programul s-a bucurat de un larg interes în rândul tinerilor întreprinzători și a condus la crearea a peste 10.000 de locuri de muncă. Prin intermediul acestui program, tinerii întreprinzători primesc alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanțare. De asemenea, cei eligibili în cadrul programului primesc garanții de la Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii S.A. . O altă facilitate constă în scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioada nedeterminată. Întreprinzătorii care se încadrează în program sunt scutiți și de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum și de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial.

”Mai sunt multe de făcut pentru sprijinirea mediului antreprenorial, astfel ca statul să nu mai fie perceput ca un factor blocator, ca o presiune pentru afaceri. Pași concreți în direcția aceasta se fac, având în vedere și interesele mediului de afaceri, dar și un echilibru bugetar. Este clar, o preocupare în minus în procesul de derulare a unei afaceri face ca energiile, atenția și resursele să fie alocate altor aspecte, foarte importante pentru atingerea rezultatelor propuse. Însă, oricare ar fi limitările și constrângerile externe, spiritul antreprenorial, acolo unde există, reușește să aibă succes, cu sau fără sprijin din partea statului”, susține deputata liberală, membră a Comisiei de administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Liviu Muşat:,,Proiectele strategice se vor realiza pe baza unor parteneriate solide între mai multe judeţe”

sâm oct. 26 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Din anul 1998 şi până în prezent, Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a devenit, în cei 15 ani de existenţă, un pilon important, în jurul căruia gravitează întregul proces de dezvoltare socio-economică a tuturor comunităţilor din regiune, interesate în accesarea fondurilor europene nerambursabile. […]

Te mai poate interesa