Muzeul Municipal Călăraşi, un obiectiv ce se realizeaza printre obstacole

Print Friendly, PDF & Email

Muzeul Municipal CalarasiGraţie unui proiect mai vechi al edilului Daniel Drăgulin şi a preocupării neobosite a lui Florin Rădulescu, spaţiile dedicate viitorului Muzeul Municipal Călăraşi au prins contur, transformându-se în adevarate repere ale istoriei şi personalităţii urbei de pe malurile Borcei. În următorii ani, acest edificiu emblemă al comunităţii călărăşene va deveni, fără tăgadă, un important centru de atracţie pentru cei care doresc să simtă îndeaproape parfumul vremurilor de altădată. Şi acest lucru se datorează conceptului original pus în practică de Florin Rădulescu care a amenajat într-un mod inedit spaţiile expoziţionale. Frizeria, birtul, magazinul ,,din colţ” sau sala de clasă, sunt frânturi din viaţa obişnuită a comunităţii ce trezesc vizitatorilor acel sentiment de comuniune şi familiaritate.

Conducerea Muzeului Dunării de Jos refuză colaborarea cu primăria Călăraşi

Însă munca celor care au contribuit la ridicarea acestui important edificiu nu ar fi fost încununată de succes, dacă oameni, cu suflet şi cu multă dragoste pentru aceste locuri, nu ar fi donat o serie de obiecte ce oglindesc viaţa Călăraşiului din toate timpurile. La apelul primarului Daniel Drăgulin, călărăşenii s-au implicat în realizarea spaţiilor expozitionale ale Muzeului Municipal, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre autorităţilor ce coordonează Muzeul,,Dunărea de Jos” din Călăraşi,( instituţie subordonată Consiliului Judeţean) care refuză să colaboreze cu municipalitatea pe această latură. Chiar edilul Daniel Dragulin a afirmat că, reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos nu au dat curs solicitărilor repetate ale primariei de a transfera din inventarul său unele bunuri cultrurale ce au legătură cu istoria oraşului Călăraşi. ,,Primăria a trimis 6 solicitări de anul trecut şi, pînă acum, prima datează din 30 iunie 2013 şi ultima fiind din 7 octombrie 2014. Şi nu am primit un răspuns edificator, în acest sens,” a afirmat primarul Drăgulin. De fapt, cei din conducerea Muzeului Dunării de Jos au procedat ca ,,struţul ce îşi bagă capul în nisip” deoarece nu au dat decât în singur răspuns oficial, abia în 2 iulie 2014,şi acela dat ,,în doi peri”. Iată ce scrie în adresa emisă de Muzeul Dunării de Jos din 2 iulie 2014 către primăria Călăraşi: ,,La adresa domniei voastre ( n.red.primarul Daniel Drăgulin) nr. 26927din 30.06 2014,vă comunicăm că piesele solicitate pentru transferarea lor la viitorul muzeu al primăriei Călăraşi se află în expoziţia de bază a Muzeului de arheologie şi tezaur aflat în subordinea Consiliului Judeţean. Pentru obţinerea unei decizii,vă rugăm să vă adresaţi Consiliului Judeţean pentru a iniţia o Hotărâre de Consiliu privind transferul pieselor, în conformitate cu legislaţia în vigoare “.

Un răspuns eronat, spunem noi, întrucât, aşa cum prevede Legea administraţiei publice 215/2001, Consiliul Judeţean poate emite un proiect de Hotărâre doar la propunerea serviciului subodonat care a primit solicitarea respectivă, în speţă, Muzeul Dunării de Jos, şi nu primăria Călăraşi. Răspunsul dat de Muzeul Dunării de Jos demonstrează clar că reprezentanţii acestei instituţii refuză să dea curs solicitării primariei Călăraşi. În luna aprilie a acestui an întrebat într-o conferintă de presă pe această temă, Răducu Filipescu preşedintele Consililui Judeţean Călăraşi s-a arătat deschis în privinţa unei colaborări între instituţia sa şi primărie în vederea realizării Muzeului Municipal.,,I-am promis lui Drăgulin că îl voi sprijini să realizeze acest muzeu şi că vom da pentru muzeu tot ce a aparţinut Călăraşiului”, a spus Filipescu .

Iniţial, şi directorul Muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu a arătat că doreşte o colaborare cu municipalitatea călărăşeană pentrru realizarea Muzeului Municipal. Într-una din ediţiile ziarului ,,Jurnalul de Călăraşi”din luna aprilie 2014, acesta a afirmat: ,,Eu mi-aş da şi o mână să se înfiinţeze acest muzeu al municipiului Călăraşi, dar nu sunt eu în măsură să eliberez ceva din patrimoniu, este atribuţia ordonatorului principal de credite, Consiliul Judeţean. De asemenea, chiar eu am făcut adresă la Consiliul Judeţean în care aduc la cunoştinţa Consiliului Judeţean despre această solicitare. Ei (n.red.primaria Călăraşi ) trebuie să se adreseze Consiliului Judeţean pentru că numai el poate să facă aşa ceva”.

Au fost  împrumutaţi  Muzeului Municipal doar doi străjeri din metal ce aparţin oraşului Călăraşi

cei doi strajeri de metalÎn luna august 2014, mai precis pe data de 4, prin Contractul de împrumut nr. 10 Muzeul Dunării de Jos dă spre folosintţă primăriei Călăraşi cei doi străjeri din metal ce sălăşluiesc în prezent, în interiorul Muzeului Municipal, şi, care aparţin, de fapt, clădirii acestuia. Şi asta s-a întâmplat cu 2 luni înainte de deschiderea oficială a acestuia. Când s-a dorit, s-a putut, fără a mai fi emisă o Hotărâre de Consiliu Judeţean care să oficializeze donarea celor două obiecte. Demn de menţionat este faptul că, cei doi soldaţi, când au fost daţi, erau într-o stare avansată de degradare. Postamentul acestora era plin de rugină, erau rupţi şi lipiţi cu silicon tehnico-sanitar.

Stema veche a Călăraşiului, pe una din clădirile societăţii Ostrovit S.A.

În afară de cei doi străjeri, primăria a mai solicitat Muzeului Dunprii de Jos şi alte obiecte printre care şi stema Călăraşiului ale cărei însemne sunt un peşte pe un snop de grâu. Despre această stemă ne-a dat mai multe detalii Florin Rădulescu, fost angajat al Muzeului Dunării de Jos, în prezent, coordonatorul Muzeului Municipal. ,,Existenţa stemei oraşului a fost prima data prelevată de pe fosta Şcoală nr. 2 de Băieţi din Călăraşi. Replica acestei steme a fost prezentată într-o expoziţie a Muzeului Dunării de Jos în 2001, expoziţie ce a fost dedicată municipiului Călăraşi. În anul 2005, această expoziţie a fost desfiinţată iar, în prezent, originalul stemei se află în depozitul Muzeului Dunării de Jos. Întâmplător, am văzut o replica a stemei pe un perete al unei clădiri din cadrul soietăţii Ostrovit S.A”, a afirmat Florin RădulescuStema Calarasiului.

stema Calarasiului pe cladirea OstrovitS.A.Este greu de înţeles cum o replica a stemei municipiului Călăraşi a ajuns pe frontispiciul clădirii al unei societăţi comerciale. Să dai o replica a stemei municipiului Călăraşi pentru blazonul unei societăţi private, este un aspect ce ţine de moralitatea celui care a dat-o în acest scop. Cu toate acestea, Muzeul Municipal şi-a început activitatea, însă Răducu Filipescu şi directorul Marian Neagu dau în continuare, dovadă de reticenţă, privind donarea unor obiecte aflate în inventarul Muzeului Dunării de Jos şi care aparţin patrimoniului municipiului Călăraşi.

Răducu Filipescu: ,,Mi se pare anapoda să dăm obiectele la alt muzeu”

Întrebat despre faptul că Muzeul Dunării de Jos nu a dat curs solicitărilor primăriei Călăraşi, Filipescu a afirmat cu noşalanţă că nu cunoaşte această problemă. ,,Nu ştiu, habar n-am de această treabă. Dacă obiectele solicitate aparţin municipiului Călăraşi n-am nicio problemă, să le dăm municipiului. Însă, mă gândesc, totuşi, dacă avem un muzeu care este aranjat, nu văd de ce să ducem acele obiecte la alt muzeu . Mi se pare anapoda!”, a afirmat Răducu Filipescu .

Marian Neagu: este o aberaţie ce imi solicită primăria Călăraşi

Marian Neagu a fost mult mai tranşant în această privinţă. ,,După cum ştiţi, la începutul acestui an, am creat un muzeu nou .Eu, acum, nu pot să demontez un muzeu ca să îl mut în altă parte. Niciodată nu o să fac treaba asta. Este o aberaţie ce mi se cere din partea primăriei Călăraşi”, a precizat Marian Neagu. Întrebat despre stema oraşului Călăraşi directorul Muzeului Dunării de Jos a răspuns: ,,Nu pot să dau originalul stemei oraşului Călăraşi. Eventual, pot să o dau restauratorului Florin Rădulescu să realizeze o copie după ea. Nu pot să fac treaba asta …am şi eu un stăpân(n.red. Consiliul Judeţean)”, a mai adăugat Marian Neagu.

În această privinţă este nevoie de o lămurire. Primăria Călăraşi a solicitat obiectele ce aparţin municipiului Călăraşi încă din luna iunie 2013 înainte de a se amenaja Muzeul de istorie şi arheologie care s-a deschis oficial în luna ianuarie 2014. În prezent, obiectele respective sunt expuse în standurile acestui muzeu aflat in clădirea Consiliului Judeţean .

Poziţia ostilă adoptată de Răducu Filipescu şi Marian Neagu nu face altceva decât să pună beţe în realizarea Muzeului Municipal Călăraşi. Ei au obligaţia morală faţă de comunitatea călărăşeană să lase la o parte orgoliile şi interesele personale şi să pună umărul la realizarea unui bun emblematic, de mare valoare ce aparţine comunităţii călărăşene.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Îndreptându-l spre alții, arătăm de fapt cu degetul spre noi înșine

mie oct. 29 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱”Nu face…”. ”Nu are…”. ”Nu știe…”. ”Nu vrea…”. ”Nu poate…”. ”Nu dă…”. ”Nu gândește…”. ”Nu e bun…”. Dar eu? Eu? Da, eu! Atunci când îi învățăm bunele maniere, le spunem copiilor că dacă arată cu degetul către cineva, alte 3 degete sunt îndreptata spre ei. […]

Te mai poate interesa