Fostul şef al Vămii Călăraşi, Ion Voicu şi Radu Nemeş cercetaţi de DIICOT pentru evaziune fiscală

Print Friendly, PDF & Email

Potrivit unui comunicat de presă remis de către  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism(DIICOT)diicot, a fost  finalizată  cercetarea  penală privind activitatea unui grupări specializate în evaziune fiscală ce a creat un prejudiciu în valoare de 8,3milioane de euro. S-a constatat că în această grupare  fac parte foşti lucrători ai Vămii Călăraşi  printre care se numără şi fostul director al acestei instituţii, Ion Voicu dar şi Radu Nemeş.

,,Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial (B.T.) Călărași, împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 37.225.298 de lei (aproximativ 8.300.000 de Euro).

Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Mara Tănase, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Jugănaru Andrei-Florin, Teodosiu Florin-Silviu şi suspectul Nemeş Radu au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist, având drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente a unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Pentru a face posibilă această situaţie şi a asigura funcţionalitatea  acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpaţii și suspectul Radu Nemeș au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format în special din societăți comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se regăsesc inculpaţii Ionuţă Mircea-Grigore, Nuţulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîţu Gabriel, dar şi contabila Cozma Mariana.

Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost însă posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate. Acest palier este reprezentat de însuşi directorul regionalei judeţene a Agenției Naționale Vamale, inculpatul Voicu Ion, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii şi anume inspectorii vamali – inculpaţii Andrei Anton, Andronescu Adrian (agenţi vamali) şi inculpatul Nicolescu Dan (controlor vamal).

Având în vedere amploarea activităţilor infracţionale desfăşurate de inculpaţi, pe parcursul derulărilor activităţilor au mai fost angrenate în acest mecanism şi alte persoane a căror contribuţie şi implicare nu au avut însă aceeaşi semnificaţie cu a celor deja menţionate. Este vorba despre suspecții: Gimpirea Florentina, Olteanu Răzvan-Mihai, Ionuţă Mircea, Radu Alexandru-Bogdan şi Belba Nicolae.

Faptic, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu: membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea – aceştia făcând posibilă funcţionarea întregului sistem – au utilizat o societate nou înfiinţată (S.C. Atlantis  Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

În realitate, societatea Atlantis Premium SRL  nu a desfăşurat nici o activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semi-analfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase.

Extrădat din Statele Unite ale Americii, ca urmare a ordinului de extrădare din 22 aprilie 2014 emis de Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest Washington și ca urmare a declarației sale prin care a renunțat la drepturile conferite prin Tratatul de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii, Radu Nemeș a putut fi audiat astăzi de către procurorii DIICOT – BT Călărași în calitate de suspect. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul remis de către DIICOT.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Antreprenoriatul, o șansă pentru tinerii fără loc de muncă

joi iul. 31 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor a atins în România un nivel record în primul trimestru al acestui an, antreprenoriatul rămâne una dintre soluţiile pentru “generaţia pierdută” a tinerilor fără loc de muncă, susține www.jurnaluldeafaceri.ro, în contextul unei analize recente realizate de EY România […]

Te mai poate interesa