$
You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/16 ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center.

File de Istorie/16 ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center.

Print Friendly, PDF & Email

Pe  11 septembrie, s-au împlinit 16 ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center.

Pe 11 septembrie 2001, au avut loc atacurile teroriste de la World Trade Center  împotriva Statelor Unite ale Americii ( SUA).

Teroriști arabi au pus la cale o serie de atentate sinucigașe, deturnând mai multe avioane de pasageri de pe rutele interne. Două dintre aeronave au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (WTC), o alta Pentagonul, iar un aparat s-a prăbușit în Pennsylvania.

Coșmarul a început la ora 8.45 când un Boeing 767 a intrat direct în turnul nordic al World Trade Center  din New York. În timp ce televiziunile transmiteau în direct de la fața locului ceea ce la început părea un accident aviatic, un alt avion s-a izbit de WTC 18 minute mai târziu, lovind turnul sudic. Coliziunea a declanșat o explozie uriașă, iar americanii au realizat atunci că sunt atacați.

Miliarde de oameni din întreaga lume au putut vedea în direct imaginile tragediei.

Aceasta nu era încheiată, deoarece la ora 9.45 un alt aparat a lovit clădirea Pentagonului din Washington, ucigând pe loc 125 de angajați ai instituției militare care se aflau în birouri. De asemenea, au pierit și cei 64 de pasageri care se aflau la bordul avionului. La numai 15 minute de la atacul Pentagonului, infernul a luat proporții în New York, unul din turnurile World Trade Center prăbușindu-se într-un nor de fum și flăcări, pentru ca al doilea turn să cedeze la ora 10.30. Cam în aceeași perioadă un aparat de zbor comercial, care tocmai decolase de pe aeroportul din New Jersey, a fost de asemenea deturnat. Acesta s-a prăbușit în vestul statului Pennsylvania, cei 45 de oameni de la bord pierzându-și viața. Se presupune că aeronava ar fi urmat să fie folosită ca arma pentru atacarea Casei Albe. Fără să se folosească de arme convenționale, teroriștii sinucigași arabi au reușit să provoace un adevărat dezastru. Atacurile din 11 septembrie 2001 s-au soldat cu peste 3.000 de morți, marea majoritate la WTC, peste numărul morților de la Pearl Harbor, unde s-a înregistrat ultimul atac direct împotriva SUA. Președintele George Walker Bush a acuzat gruparea islamică al-Qaida de organizarea atentatelor, șeful acestei Osama ben Laden devenind cel mai vânat om de pe planetă.

Autoritățile americane au declanșat imediat războiul împotriva terorismului, prima țintă fiind Afganistanul, iar mai apoi Irakul.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Număr de accesări 54

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top