$
You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/ James Watt, inventatorul maşinii cu abur

File de Istorie/ James Watt, inventatorul maşinii cu abur

Print Friendly, PDF & Email

Pe 19 august, se împlinesc 198 de ani de la moartea lui James Watt.

James Watt s-a născut pe 19 ianuarie 1736 în localitatea Greenock din Scoția și a decedat pe 19 august 1819 la Staffordshire.

Acesta a fost un matematician, inventator și inginer scoțian, care a activat într-o perioadă de efervescență a revoluției industriale, ca fiind cel care a adus importante îmbunătățiri funcționării mașinii cu abur a lui Thomas Newcomen, prin inventarea camerei de    condensare a aburului separată în anul 1769, respectiv reproiectarea și adaptarea regulatorului centrifugal la mașinile sale cu abur în anul 1788.

James Watt, împreună cu un industriaș britanic, Matthew Boulton, reușesc să creeze o întreprindere de fabricare a ceea ce se numea „mașina cu abur a lui Watt, îmbunătățită” (1774). Tot aici va realiza, împreună cu un alt inventator scoțian, William Murdoch, un angrenaj de „convertire a mișcării verticale în mișcare de rotație” (1781). Ulterior, a mai realizat o mașină cu „dublă acțiune” (1782).

Watt este cel care a introdus unitatea de măsură denumită cal-putere, pentru a putea compara puterile diferitelor mașini cu abur ale timpului și care era, atunci, echivalentul ridicării a 550 livre într-o secundă, sau echivalentul a 745,7 watt, unitatea de măsură a puterii din Sistemul Internațional.

De numele său este legată, de asemenea, denumirea watt-ului ca unitate de măsură a puterii mecanice.

Inventatorul mașinii cu abur s-a stins din viață pe 19 august 1819 la vârsta de 83 de ani, la Staffordshire.

Autor:Crina Elena Mihai

Număr de accesări 144

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top