File de Istorie/ Casa Poporului
Pe 25 iunie, se împlinesc 33 de ani de la inaugurarea lucrărilor de construcție a Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului.
Pe 25 iunie 1984, au fost inaugurate lucrările de construcție a Casei Poporului și a Bulevardului „Victoria Socialismului” din București.
Casa Poporului s-a construit pe fostul Dealul Spirii și este a doua construcție administrativă din lume ca suprafață, după Pentagon, de 64,8 kilometri pătrați. Are o formă dreptunghiulară, cu dimensiuni impunătoare: 270 de metri la fațadă, 240 de metri pe lateral, o înălțime de 84 metri și o adâncime (sub 0 m) de 92 metri. Clădirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane și un buncăr nuclear, 1.100 încăperi, două galerii monumentale de 180 metri lungime și 18 metri înălțime.
Cea mai mare încăpere este Sala Unirii, cu o înălţime de 16 metri și o suprafață de 2.200 metri pătrați. A fost construită între 1984 și 1989, pe locul unor mânăstiri, demolate în acest scop și al Dealului Uranus care a fost nivelat. Lucrările de proiectare au fost făcute de o echipă de arhitecți condusă de Anca Petrescu. Ceaușescu a vrut ca aceasta clădire să devină sediul președinției, comitetului central al Partidului Comunist și al unor ministere. În prezent, clădirea este sediul Parlamentului României.
Autor: Crina Elena Mihai