You Are Here: Home » Actualitate » Coregraful Călin Hanțiu a pus în scenă, la Călărași, „CHOPINIANA”

Coregraful Călin Hanțiu a pus în scenă, la Călărași, „CHOPINIANA”

Print Friendly, PDF & Email

Sala „Barbu Ştirbei” a Consiliului Judeţean Călăraşi a găzduit, duminică, 18 iunie, cel de-al treilea spectacol de balet organizat de grupul DANUBIU BALET CĂLĂRAŞI – „CHOPINIANA”.

Protagonişti au fost micuţele balerine ale grupului Danubiu Balet Călăraşi şi tineri balerini din Constanţa.

Spectacolul a fost pus ȋn scenă de maestrul Călin HANŢIU, plecând de la baza coregrafică a lui Mikhail Fokin, pe muzica lui Frédéric CHOPIN. Invitați speciali au fost: Iulia CARAMAN, Maria Magdalena MILESCU, Nicoleta GIUREA duet cu Ema SPANOCHE, Andrei PEIU

Despre spectacolul pus în scenă, astăzi, dar și despre activitatea sa, ne-a vorbit binecunoscutul coregraf Călin Hanțiu:

Chopiniana este un balet fără naraţiune, în care coordonarea fetelor este mai importantă decât în celelalte spectacole, pentru că este o atmosferă ce trebuie creată, care e mai grea decât tehnica. M-am gândit la această formă coregrafică, deoarece am vrut să încercăm și stările de sensibilitate interioară ale copiilor, cu expunerea către public. Este un balet alb, care urmărește această stare  emoțională ce trebuie transmisă publicului spectator. Este un balet care se folosește între alte balete de tip neoclasic sau modern. Întotdeauna, în spectacolele mele am abordat și copiii de care am avut nevoie, la acel moment. Este vorba despre balerini din Constanța, cu care colaborez la Chopiniana, și aduc spre simbolistica genului. Anul trecut, în Visul unei nopți de vară, am colaborat cu balerini de la Bacău, pentru că ei se integrau foarte bine în acel spectacol.

Copiii de la Constanța lucrează mai intens, datorită faptului că ei își doresc această profesie. Și discut cu părinții ca, până în clasa a VIII-a, să îi vedem cum progresează, țelul fiind ca ei să meargă spre academiile din străinătate, unde au un mult mai bun lobby, decât în România.

Pentru că spuneți acest lucru, se impune și întrebarea: Cât de căutat este baletul, la noi acasă?

În România, baletul este acceptat, nu mai este căutat. Și spun că este acceptat pornind de la faptul că ministerul nu alocă niciun ban în cele două licee cunoscute, din București și Cluj, fără să mai vorbim de Constanța, Timișoara sau Iași. De aceea, copiii trebuie să plece, iar noi suntem frustrați după ce depunem atâta muncă, văzând că ei se îndreaptă către academii cu care noi nu ne putem bate, deoarece au progresat, au un program foarte bun, au preț mai ridicat, dar care este argumentat de ceea ce urmează după aceea.

 Așadar, îi formați doar pentru a-și putea lua zborul, către alte țări. Care mai este mulțumirea dvs.?

 Satisfacția mea este strict profesională, că au reușit să atingă acel nivel. Am bucuria să îndrept acești copii către locurile care le recunosc munca și talentul, după ce își încheie studiile. Mă ocup de coregrafie, după ce am încetat să mai fiu directorul Baletului din Constanța, din 2010, și mi-am argumentat viața profesională prin acești copii, pentru că am spus că tinerețea are, totuși, farmecul ei. Din păcate, nu le pot aloca mereu timpul meu, pentru că apar alte evenimente în viața mea, cum a  fost deplasarea timp de 6 luni la Opera din Novisad, sau în China, timp de o lună, momente la care nu pot renunța, pentru că îmi aduc o energie care mă ajută, pentru viitor.

Ce ne puteți spune despre activitatea pe care o desfășurați, la Călărași?

Am două grupe, mare și mică, cu câte 15 copii și se vede că sunt copii care au mișcarea înnăscută. Există un talent nativ, ceea ce este foarte important, dar sunt și copii care trebuie să lucreze mai mult. Voi încerca, pe timp de vară,  să vin să fac niște cursuri de perfecționare, pentru a exista un progres real. Dacă din toamnă voi vedea că există un progres, voi mai forma o altă grupă, și cu alte fetițe care își doresc să facă balet. Dar depinde foarte mult și de programul pe care îl voi avea, în următoarele luni.

D-le Călin Hanțiu, vă mulțumim și vă dorim mult succes, în activitate!

Ne gasiti pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/danubiubaletcalarasi

 

Număr de accesări 252

About The Author

Number of Entries : 1740

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top