You Are Here: Home » Actualitate » Căminul de Bătrâni „ Sf. Antim Ivireanul” , la ora bilanţului

Căminul de Bătrâni „ Sf. Antim Ivireanul” , la ora bilanţului

Print Friendly, PDF & Email

În cadrul unei conferinţe de presă,  conducerea Căminului de bătrâni „ Sf. Antim Ivireanul” , instituţie subordonată Primăriei Călăraşi, a făcut o prezentare succintă a activităţii acestui aşezământ social. Totodată, directorul căminului,  Mihai Alexandru a prezentat realizările dar şi obiectivele, pe care le va duce la bună îndeplinire în viitorul apropiat. Prezent la această întâlnire cu presa călărăşeană a fost şi viceprimarul Viorel Ivanciu care a adus în atenţie faptul că primăria Călăraşi a accesat, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3, un proiect de reabilitare termică a clădirii Căminului de Bătrâni,  finanţat din fonduri europene nerambursabile. Investiţia are o valoare totală de 2,5 milioane de lei .

Căminul de bătrâni „Sf. Antim Ivireanu” are o capacitate de 45 de locuri

Înfiinţat în anul 2009, căminul funcţionează ca serviciu de asistenţă socială în  cadrul Primăriei Călăraşi şi are în prezent o capacitate de 45 de locuri( 17 camere). Cea mai în vârstă persoană are 95 de ani iar cea mai tânără are 64 de ani. Contribuţia de întreţinere a bătrânilor este de 60% din veniturile realizate lunar fără a se depăşi contribuţia lunară de întreţinere stabilită prin Hotărârea de Consiliu Local, respectiv 780 de lei. Aşa cum a precizat directorul Mihai Alexandru, se are în vederea modernizarea clădirii astfel încât capacitatea să ajungă la 85 de locuri. Dintre acestea, 10 locuri vor fi destinate persoanelor asistate social. Bătrânii instituţionalizaţi beneficiază de condiţii optime de trai. Hrana bătrânilor este asigurată în sistem catering, ei beneficiind de trei mese pe zi, inclusiv desert. Masa este servită în spaţiul special amenajat (sală de mese), iar pentru persoanele nedeplasabile, în camere. Instituţia este dotată cu: cabinet medical aprovizionat cu medicamente pentru situaţii de urgenţă, bucătărie cu aragaz, frigider, veselă tacâmuri, sală de mese, izolator, spălătorie, călcătorie, uscător, club, cameră de recuperare, cameră de vizite, aer condiţionat, comunicare cu exteriorul – în special cu familia, capelă, cameră mortuară.

Mihai Alexandru: cea mare mare realizare a fost obţinerea licenţei de funcţionare

Directorul căminului, Mihai Alexandru  şi-a exprimat satisfacţia că anul trecut a obţinut licenţa de funcţionare pentru 5 ani. „Suntem printre puţinele cămine din ţară care deţin autorizaţie ISU. Pentru mine, cea mai mare realizare, de când sunt la cămin, a fost obţinerea licenţei de funcţionare, pentru că la momentul preluării căminului nu era posibil să obţinem licenţa. Am fost felicitat personal de ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, la vremea respectivă, pentru obţinerea acestei licenţe de funcţionare. Am mers de două ori pe săptămână la minister, iar dânşii îmi spuneau că pot să trimit documentaţia şi prin poştă, dar le-am zis că nu suntem aşa departe de Bucureşti şi chiar m-a felicitat pentru faptul că suntem interesaţi în vederea licenţierii. Licenţa provizorie de funcţionare am obţinut-o în trei săptămâni, iar în trei luni licenţa de funcţionare pe cinci ani. Conform standardelor, trebuia să mai îndeplinim şi alte cerinţe pe care le vom îndeplini în viitorul apropiat.”, a spus directorul Mihai.

 

Un punct forte al căminului- activităţile de socializare şi de petrecere a timpului liber  

Un punct forte al acestui centru social este şi acivitatea social recreativă a bătrînilor instituţionalizaţi .  Ei particiipă şi se implică activ în activităţi sociale, culturale şi de  divertisment cum ar fi: jocuri de societate, vizionare de emisiuni, filme preferate la TV, organizarea petrecerilor cu ocazia zilelor de naştere,  sărbători religioase, plimbări în aer liber; activităţi de grădinărit, programe artistice, lecturarea diverselor publicaţii. De asemenea, ei sunt informaţi  şi consiliaţi  cu privire la drepturile şi obligaţiile lor.

Tânărul voluntar Ilie Georgian, mereu în mijlocul bătrânilor instituţionalizaţi

Alături de reprezentanţii conducerii  Căminului de Bătrîni a fost si tânărul Ilie Georgian, elev în cadrul Şcolii Posliceale Sanitare FEG Călăraşi , voluntarul care se află mereu în mijlocul bătrănilor instituţionalizaţi . El afost felicitat şi a primit din partea directorului Mihai Alexandru o diplomă pentru  implicarea şi devotamentul de care dă dovadă atunci cînd   oferă un binevenit sprijin bătrânilor.

Prima dată, Georgian a venit ca practicant în activitatea de voluntariat. La acest moment pot spune că rivalizează cu un angajat de al meu care are o vechime mai mare. Este un băiat foarte bun şi chiar se implică. Dumnezeu a făcut să am parte de unii dintre cei mai buni voluntari. Am avut elevi ai Colegiului Naţional ‘Barbu Ştirbei’, numărul unu din toate punctele de vedere, ca sprijin, ca ajutor şi implicare. Am avut voluntari de la Liceul ‘Danubius’, iar una din fete, Lavinia Rotariu, ne-a făcut o pictură pe care ne-o doream de foarte mult timp”., a spus directorul Căminului de bătrăni , Mihai Alexandru.

 

 

 

 

 

Număr de accesări 242

About The Author

Number of Entries : 1178

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top