$
You Are Here: Home » Actualitate » Boboteaza, sărbătoarea păstrată în tradiţia comunităţii călărăşene,a adunat mii de călărăşeni pe malurile Borcei

Boboteaza, sărbătoarea păstrată în tradiţia comunităţii călărăşene,a adunat mii de călărăşeni pe malurile Borcei

Print Friendly, PDF & Email

Aşa, cum bine se cunoaşte,  pe 6 ianuarie, toţi creştin-ortodocşii prăznuiesc sărbătoarea Botezului Domnului . Boboteaza,aşa cum mai este numită, este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. Ca în fiecare an, întreaga comunitate călărăşeană a marcat, aşa cum se cuvine, această sfântă sărbătoare,  pe o vreme caldă şi însorită. Manifestările dedicate Bobotezei,  organizate de către Primăria Călăraşi, au debutat, dimineaţa, la Biserica „ Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”(Volna),unde P.S. Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, alături de un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă religioasă. A urmat, apoi pe malurile Borcei, în faţa a câtorva mii de călărăşeni, slujba Aghezmei Mari. Cu acest prilej, P.S. Vincenţiu a adus în atenţia călărăşenilor însemnătatea  Bobotezei: „Astazi, în ochii noştri, se săvârşeşte o minune şi, anume, transformarea apei  în apă sfinţită, în apă dătătoare de duh.

Fie ca această apă sfinţită, dăruită nouă, la începutul anului civil, să fie un izvor de putere, împotriva lucrării celui rău, să fie o binecuvântare pe cărările vieţii noastre, în cursul anului care a început.Iar Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze cu darurile sale.Întru, Mulţi Ani! Amin!”

Un al moment intrat în tradiţia comunităţii călărăşene, de Bobotează, a fost şi ceremonia privind aruncarea şi recuperarea Sfintei Cruci. Dintre cei 15 tineri curajoşi care s-au încumetat să se arunce în apele reci ale Borcei, doar unul a fost norocos. Iulian Ştefan Boscornea a prins, pentru al şaptelea an, consecutiv,  Sfânta Cruce. El a fost  felicitat de către edilul municipiul Călăraşi, Daniel Drăgulin şi de către P.S. Vincenţiu.  Din partea primăriei Călăraşi, Iulian Boscornea a primit un premiul financiar de 1000 de lei, iar  ceilalţi înotători  au primit câte 150 de lei, pentru participare.

Comparativ cu anii trecuţi, la sărbătoarea Bobotezei, din acest an, nu au mai avut loc concursurile de cai, aspect  regretat de către mulţi călărăşeni.  La finalul evenimentului , în parcul central au fost oferite călărăşenilor 2000 de porţii de fasole şi  vin fiert. La manifestările dedicate Bobotezei au participat, alături de repezentanţii primăriei Călăraşi, prefectul judeţului, George Iacob, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marian Dinulescu, consilieri locali şi judeţeni,precum şi directori ai instituţiilor publice.

Număr de accesări 309

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top