$
You Are Here: Home » Actualitate » O nouă expoziție la Muzeul Municipal: ”Goblenul – pictură cu acul”

O nouă expoziție la Muzeul Municipal: ”Goblenul – pictură cu acul”

Print Friendly, PDF & Email

Sâmbătă, 25 februarie 2017, la ora 11.00, se va deschide la Muzeul Municipal o expoziție de goblenuri. Goblenul este o broderie executată înt-un punct având aspectul tapiseriilor.

Istoria acestui tip de broderie își are originea în Franța, mai exact în cartierul Saint Marcel din Paris, pe malul râului Bievre afluent al Senei. În acest cartier trăia de la mijlocul secolului al cincisprezecelea familia de boiangii (vopsitori de textile) Gobelins.  În anul 1602, Henric al IV-lea a închiriat fabrica pentru ca doi tapiseri flamanzi ai curții regale să-și poată realiza comenzile. În 1662, Jean Baptiste Colbert preia fabrica și realizează aici tapiserii și tapițerii sub îndrumarea și supravegherea pictorului regal Charles Le Brun. De-a lungul timpului, fabrica a înflorit sau a decăzut în deplină legătură cu evenimentele sociale și istorice. În zilele noastre, fabrica funcționează ca instituție a statului francez, realizând tapiserii pentru instituții publice.

Călărăşenii sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei  pe care o pot vizita  până pe 17 martie. Aici pot  admira goblenuri realizate de doamnele Daniela Constantin, Mimi Ovidia Gogu, Liliana Tănase, Crina Coarnă, Petruța Torlac, Ecaterina Meleacă, Iulia Rădulescu și Valentina Mereuță, cea care a coagulat în jurul ei restul expozantelor.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, la Muzeul Municipal (Primăria veche) între orele 09.00 – 16.00.

 

Număr de accesări 168

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top