$
You Are Here: Home » Evenimente » Muzeul Dunării de Jos organizează simpozionul: ,,Drumul spre Unire – Basarabia 100″

Muzeul Dunării de Jos organizează simpozionul: ,,Drumul spre Unire – Basarabia 100″

Print Friendly, PDF & Email

Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, organizează marți, 27 martie 2018, ora 13, la Secția Arheologie, simpozionul

“Drumul spre Unire  – Basarabia 100”

Manifestarea culturalã se înscrie in Programul “CENTENARUL MARII UNIRI – 2018” si este dedicatã împlinirii a 100 de ani de la sãvârșirea actului istoric al Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

În urma desfășurării Primului Război Mondial, Basarabia era prima provincie care intra in granițele statului român urmând ca, în același an 1918, să fie alipite României și provinciile Bucovina (noiembrie 1918) și Transilvania (1 decembrie 1918). Protagoniștii Unirii s-au dovedit buni tacticieni. Nu au forțat nota, dar au luat decizii rapide. După victoria Revoluției din Rusia, mica republică se afla într-o situație dramatică. La 17 ianuarie 1918, trupele bolșevice au ocupat Chișinăul. România, care inițial a refuzat să intervină, fiind ea însăși într-o situație limită, a trimis de acea dată o divizie de infanterie care a restabilit autoritatea Sfatului Țării.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării – organ al Republicii Democratice Moldoveneşti, decidea cu majoritate de voturi: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România”.

Simpozionul este organizat în colaborare cu Școala Gimnazială “Carol I” Călăraşi, reprezentată de prof. Bogdan Bogatu și membrii Cenaclului literar – artistic Phoenix.

Număr de accesări 82

About The Author

Number of Entries : 855

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top