Lucrările la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Ciocănești au fost încheiate

Print Friendly, PDF & Email

ConferintaLa sediul Consiliului Județean Călărași a avut loc, miercuri, 23 septembrie, o conferință de presă privind proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi” . În cadrul acestuia, a fost construit depozitul de la Ciocănești, unde va funcționa o staţie de sortare şi compostare şi o staţie de tratare a levigatului, în județul Călăraşi.

Centru Deseuri Ciocanesti.png3Astfel, au fost executate următoarele lucrări: construcţia unui depozit ecologic (celula 1); construcţia sistemului de etanşare a bazei depozitului; construcţia sistemului de drenare pentru baza depozitului (levigat), construcţia instalaţiilor pentru evacuarea apelor scurse de pe suprafaţă; construcţia unei instalaţii pentru stingerea incendiilor; execuţia unui sistem de extracţie a gazului de depozit.

Administratorul public, Daniel Ștefan, a declarat că stația va avea ca material de intrare tot ceea ce se colectează în containerele de colectare a deșeurilor reciclabile, făcându-se și colectarea selectivă a deșeurilor.

“Totodată, au fost realizate și stațiile de transfer de la Călărași, Oltenița, s-a făcut extinderea stației de transfer de la Lehliu-Gară și s-a realizat achiziția de europubele, containere, pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

În momentul de față, putem spune, că sistemul are infrastructura necesară realizată pentru a putea porni. Următorii pași sunt cei privind concesionarea serviciului, atât pentru operarea Centrului  Integrat de Management al Deșeurilor de la Ciocănești, cât și pentru partea de transport și colectare.

Centru Deseuri Ciocanesti.png3Cel care va opera la centrul de la Ciocănești, va opera și în stațiile de transfer de la Călărași, Lehliu și Oltenița. Operatorul ce va gestiona depozitul va aduce deșeurile solide și cele provenite din colectarea selectivă, de la stațiile de transfer, în centrul de la Ciocănești. Pe componenta de colectare și transport, județul a fost împărțit în patru zone: Călărași, Oltenița, Lehliu și Ciocănești. În acest moment, se derulează activitatea de concesionare coordonata de ADI Ecomanagement Salubris.

Pe componenta de concesionare de la Ciocănești au fost, deja, derulate două proceduri de achiziție publică, dar nu au fost decât doi ofertanți, față de 3, așa cum cere legislația, motiv pentru care va trebui să se aleagă, dintre aceștia, un operator, cu condiția ca firma să îndeplinească condițiile cerute.

Pentru componenta de colectare și transport am avut o primă sesiune de depunere a ofertelor. Călărași și Oltenița au avut câte trei oferte depuse și am intrat în evaluare, iar pentru zonele care au populație mai mică numeric, la Lehliu și Ciocănești, s-a depus o singură ofertă și procedura va fi reluată. Procedurile vor putea fi încheiate în anul 2016, iar sistemul va deveni operabil de anul viitor.

Pentru închiderea gropilor de gunoi am avut o licitație care a trecut prin toate fazele, de contestări, Curte de Apel, reluare de procedură, iar acum am reușit să finalizăm procedura,  am încheiat raportul de evaluare și suntem în perioada de contestații.”, a spus administratorul public.

Mihail Poteacă, coordonator UIP, a declarat că sistemul este funcțional și lipsesc doar operatorii.

Centru Deseuri Ciocanesti.png2“Dacă avem operatori la Centrul de Management al Deșeurilor și la stațiile de transfer, se poate trece la operare. Nu trebuie să avem și celălalt operator de colectare, pentru ca deșeurile care se transportă acum la Slobozia și la București (de la Oltenița) să fie duse la Ciocănești. Anul acesta, dacă nu vom avea contestații, și vom avea operator, va fi începută activitatea și vom putea elimina transportul către Slobozia și Oltenița.

Închiderile de depozite care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015, este acceptat de către UE să fie finanțate din programul 2014-2020, în 2016. Așa că, nu suntem în pericol să se piardă banii europeni cu închiderea acestor depozite, care valorează 10 milioane de euro, dar activitatea trebuie să fie încheiată până la finele anului viitor.” , a spus Poteacă.

Centru Deseuri CiocanestiTaxa va fi diferită pentru mediul urban și cel rural

În ceea ce privește taxa care va trebui suportată de populație, conform studiului de suportabilitate, efectuat în zona de urban și rural, s-a stabilit să fie două tarife maxime de la care să plece licitația: 11 lei/persoană/lună/, în mediul urban, și 2,8 lei/persoană/ lună, în cel rural, ținându-se cont de principiul solidarității, conform normelor UE.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

A DOUA VIDEOCONFERINŢA ROMANO-BULGARA

joi sept. 24 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Please enter banners and links.

Te mai poate interesa