You Are Here: Home » Actualitate » La Spitalul Județean Călărași, medicii ginecologi nu au voie să intervină chirurgical, după ora 16.00

La Spitalul Județean Călărași, medicii ginecologi nu au voie să intervină chirurgical, după ora 16.00

Print Friendly, PDF & Email


manager Romulus
La începutul acestei săptămâni, managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, dr. Dan Romulus Șerban, a invitat presa la o conferință, pentru a transmite câteva informații referitoare la situația existentă după declasificarea spitalului, de la gradul III la gradul IV.

Primul subiect dezbătut a fost cel privind cauzele care au dus la declasificarea spitalului și urmările acestei decizii.

“Declasificarea a venit din lipsa medicilor și imposibilitatea de a avea 11 linii de gardă. Gradul III însemna că trebuia să avem 25 de specialități asigurate în spital și 11 linii de gardă. Spitalul are numai 20 de specialități, pentru că lipsesc: endocrinologia, nefrologia, urologia, ORL și oftalmologia. Trebuia să facem 11 linii de gardă, iar noi aveam doar 7. Ne lipseau ATI-ul,  neurologia, psihiatria, radiologia. Pentru o gardă trebuie să ai, potrivit legii, cel puţin 3 medici pe secție.” , a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Dan Romulus Şerban.

Conform acestuia, reducerea cu 10% a venitului primit pe pacient, de la Casa de Sănătate, nu va crea deficit în bugetul spitalului, deoarece ICM-ul spitalului (complexitatea cazurilor rezolvate) a crescut cu 14%.

„În acest moment, Spitalul nu are probleme financiare și nu se pune problema să dăm afară 10% din personal, nici să diminuăm cu 10% salariile, chiar dacă serviciile medicale ne vor fi decontate cu 10% mai puțin. Am reușim să avem un buget care să absoarbă acest șoc, pentru că ne așteptam să se ajungă aici, din lipsa medicilor. Bugetul spitalului este compus din trei factori: numărul de pacienți, ICM-ul spitalului (complexitatea cazurilor rezolvate), și tariful pe caz ponderat al pacientului, pe care îl primesc de la CAS, adică 1.500 de lei/pacient. Singurul care ne poate aduce bani în plus este ICM-ul, care a crescut, într-un an, cu 14%, iar de la 1 aprilie vom avea cu 25% mai mult pentru fiecare pacient, de la CAS Călărași. Asta înseamnă că vom primi, nu 1.500 de lei, pentru pacient, ci 1.900 de lei. Asigurăm pierderea de 10% și ne mai rămân și bani.”, afirmă managerul.

Dacă la capitolul bani, managerul spune că a găsit soluții, situația doctorilor rămâne una îngrijorătoare:

“De-acum, vom asigura doar patru gărzi, deși suntem obligați să avem două, iar acestea sunt: medicală, chirurgie, pediatrie și UPU. Dispare garda de ATI și cea de Obstetrică-Ginecologie, din lipsă de medici proprii. La ATI, celor trei medici din Silistra nu le-a mai fost prelungit contractul, deoarece au trecut 3 ani de când lucrează aici și, conform legislației, pentru a rămâne era obligatoriu ca ei să devină angajații spitalului, ceea ce nu au dorit. Acum avem un singur medic anestezist, iar pe secția obstetrică-ginecologie nu mai avem decât doi medici angajați ai spitalului.”

Intervențiile chirurgicale, după ora 16.00, interzise pe secția de ginecologie

Conform declarației managerului, interdicția ar dura din 2011, când s-a dat un ordin de ministru privind clasificarea acestei secții. Conform ordinului, nu se putea interveni chirurgical, în ultimii pe 5 ani, pe această secție, după ora 16.00. Ceea ce înseamnă că cezarienele și intervențiile făcute pentru salvarea vieții pacientelor au fost făcute ilegal, de către medici. O situație absurdă, dacă stăm să ne gândim câte situații de urgență au intervenit în tot acest timp, la care medicii ar fi trebuit doar să se uite, nu să și intervină, și să le trimită  la un alt spital care putea face aceste intervenții, dacă starea pacientei permitea deplasarea.

“Dacă au făcut cezariene, au făcut pe răspunderea lor. Dar, legal, nu aveau voie să intervină chirurgical, după ora 16.00. Răspunderea spitalului nu există, pentru că medicul şi echipa medicală îşi pun parafa. Doctorii ştiu de aceste prevederi, de la controlul Ministerului Sănătăţii, efectuat înainte de a veni eu aici, în 2011.”, a spus managerul spitalului.

Soluția în cazul unei urgențe care ar veni la spital, după ora 16.00, pe această secție, este…: Să chemăm SMURD-ul, pentru că nu avem voie să intervenim.”, a fost răspunsul primit de la conducerea spitalului.

 SMURD-ul sau … medicii își vor putea continua menirea de a salva vieți?

Fiind vorba de o situație importantă pentru județul Călărași, am dorit să obținem un punct de vedere și al Ministerului Sănătății, în această privință, solicitând, totodată, să ni se spună dacă există posibilitatea organizării activității spitalului, în așa fel încât la urgențele care vin pe această secție, după ora 16.00, să se poată interveni chirurgical.

Vom reveni, pe această temă, imediat ce vom primi  răspunsul de la Ministerul Sănătății.

Număr de accesări 1.697

About The Author

Number of Entries : 1739

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top