$
You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/Victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara

File de Istorie/Victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara

Print Friendly, PDF & Email

Pe 22 iulie, s-au împlinit 561 de ani  de la victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara.

Iancu de Hunedoara s-a File de Istorie/Victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara s-a născut în anul 1407 și a decedat pe 11 august 1456, fiind bolnav de ciumă. Acesta a fost voievod al Transilvaniei între anii 1441 – 1456.

Bătălia de la Belgrad s-a desfășurat în perioada 4-23 iulie 1456 între voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara și sultanul Imperiului Otoman, Mahomed al II-lea .

La 22 iulie 1456 are loc victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei, împotriva glorioasei armate otomane conduse de sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. La 4 iulie 1456, sultanul Mehmed al II-lea începe asediul Belgradului prin bombardarea fortificațiilor, iar flota otomană de 60 de galere și 150 de nave mici a blocat aprovizionarea cetății de pe Dunăre. Din ordinul lui Iancu de Hunedoara, flota creștină atacă din două direcții flota otomană la 14 iulie cu 240 de nave, silind-o să scoată blocada cetății pe Dunăre.

În timpul bombardamentului terestru al cetății,  asediații răspundeau cu săgeți și foc de tun. La 22 iulie, tabăra creștină dezlănțuie atacul general, artileria turcă a fost repede capturată, însuși sultanul fiind rănit. Acțiunile militare turce au fost contracarate de Iancu de Hunedoara care a folosit iscusit artileria recent capturată de la aceștia. La 23 iulie, otomanii se retrag părăsind tabăra lor. Victoria lui Iancu de Hunedoara a oprit expansiunea otomană pe această direcție pentru 65 de ani, când sultanul Suleyman al II-lea Magnificul va cuceri Belgradul în 1521.

Această luptă mai este denumită în istorie și„ Asediul Belgradului”.

 

Autor: Crina Elena Mihai

Număr de accesări 81

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top