You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/ Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen

File de Istorie/ Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen

Print Friendly, PDF & Email

Pe 12 august, se împlinesc 152 de ani de la nașterea regelui   Ferdinand l al ll-lea rege al României.

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe 12 august 1865 (24 august 1865 este data nașterii pe stil nou), la Sigmaringen și a decedat pe 20 iulie 1927, la Castelul Peleș din Sinaia. Numele său complet era Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen. Acesta a fost a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei.

Ferdinand și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Sigmaringen, Germania. În 1885 a terminat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel, fiind numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă de la Curtea Regală a Prusiei. Urmează apoi studii la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le absolvă în 1889.

Începând cu anul 1889, a devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare Wilhelm la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată.

Al doilea rege al României s-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa- Coburg și Gotha, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrova Romanov. Ferdinand și Maria au avut împreună 6 copii, aceștia sunt:  Carol al II-lea al României, Elisabeta de România, Regina Greciei, Maria de România, Regina Iugoslaviei, Nicolae, Ileanași Mircea.

Ferdinand I a devenit rege la moartea unchiului Sau, Carol I pe 28 septembrie 1914 (10 octombrie 1914 este data morții pe stil nou).

Acesta a domnit 13 ani, în perioada 28 septembrie 1914-20 iulie 1927. A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizarea a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia,  Ferdinand a fost încoronat Rege al tuturor românilor. În timpul domniei lui s-a trecut la votul universal, dar numai pentru bărbați, s-a înfăptuit reforma agrară din 1921 și a fost adoptată Constituția modernă din 1923, care a oferit cadrul dezvoltării României Mari.

În anul 1925 izbucnește „criza dinastică”, provocată de renunțarea Principelui de Coroană, Carol, la drepturile sale de succesiune la Coroana României, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand să îl excludă pe Carol din Casa Regală a României și să îl numească ca moștenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai.

Regele Ferdinand I a încetat din viață pe 20 iulie 1914, la vârsta de 61 de ani, în urma unui cancer galopant la colon la Castelul Peleș din Sinaia, fiind înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș. A fost urmat la tron de principele Mihai, care a devenit al doilea rege al României Mari sub numele de Mihai I dar care, din cauza minoratului, va domni sub regență.

Acesta a rămas în istorie ca Ferdinand întregitorul sau Ferdinand cel Loial, regele României Mari.

Autor: Crina Elena Mihai

Număr de accesări 521

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2019, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top