You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/ Naţionalizarea industriei României

File de Istorie/ Naţionalizarea industriei României

Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 11 iunie, se împlinesc 69 de ani de la votarea Legii nr. 119, privind naționlizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport.

Industrializarea a fost o problemă importantă a regimului comunist care a încercat să promoveze industria grea (siderurgică, metalurgică, chimică și constructoare de mașini), în dauna industriei ușuare și a bunurilor de consum.

Pe 11 iunie 1948, Marea Adunare Națională a votat Legea 119, începând astfel fenomenul naționalizării, prin care societățile,  uzinele și fabricile au fost trecute din proprietatea privată în proprietatea statului.

Foștii patroni au devenit simpli muncitori și unii dintre ei s-au sinucis, deoarece nu au rezistat acestui șoc.

În plus, comuniștii au acceptat înființarea unor unități mixte româno-sovietice numite Sovromuri, care urmăreau să jefuiască România de bogățiile solului și subsolului. Primul sovrom care s-a înființat, pe 17 iulie 1945, a fost Sovrompetrol. Acesta era o întrepridere care se ocupa cu exploatarea zăcămintelor românești de petrol.

Exemple de sovromuri: Sovromlemn, Sovromgaz, Sovromcărbune, Sovromtransport etc.

Comumiștii au introdus și planurile în cadrul economiei, planul anual între anii 1949-1950 și planurile cincinale după anul 1951, primul fiind între anii 1951-1955.  În perioada 1951-1989, România comunistă a traversat opt cincinale – trei în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cinci în timpul lui Nicolae Ceaușescu.

De asemenea, în perioada comunistă au fost realizate numeroase combinate, cum a fost și cel de la Călărași, rafinării, metroul din București, inauguat în ziua de 16 noiembrie 1979, canalul Dunăre-Marea Neagră, inaugurat pe 26 mai 1984, Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului) și câteva zeci de mii de blocuri.

Din păcate, în aceste șantiere au muncit forțat sute de mii de oameni, unii  dintre ei fiind deținuți politici.

Producția industrială a crescut, dar mărfurile românești erau destul de scumpe și nu erau foarte bune din punct de vedere calitativ.

Pentru a acoperi problema economică a țării noastre, Nicolae Ceaușescu a împrumutat 11 miliarde de dolari, iar banii au fost returnați treptat la sfârșitul anilor 1980 cu mari sacrificii din partea populației : raționalizarea alimentelor, raționalizarea energiei electrice, raționalizarea energiei termice etc.

Număr de accesări 59

About The Author

Number of Entries : 1178

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top