$
You Are Here: Home » Actualitate » File de istorie/ Diploma Cavalerilor Ioaniţi

File de istorie/ Diploma Cavalerilor Ioaniţi

Print Friendly, PDF & Email

Pe 2 iunie, se împlinesc 770 de ani de la emiterea Diplomei Cavalerilor Ioaniți de către regele Ungariei Béla al IV-lea.

Diploma Cavalerilor Ioaniți, acordată acestora de regele Ungariei, oferă prețioase știri despre existența voievodatelor și cnezatelor românești conduse de voievozii Litovoi și Seneslau și de cnejii Ioan și Farcaș, precum și despre dezvoltarea economică a Țării Românești, ai cărei locuitori se ocupau cu agricultura, creșterea vitelor și pescuitul. Tot din Diploma Ioaniților rezultă că din timpuri străvechi se cunoștea tehnica amenajărilor funciare (diguri, iazuri de mare amploare).

La 2 iunie 1247 a fost emisă Diploma Ioaniților, act de privilegii acordat de Regele Ungariei, Bela al IV-lea (1235-1270) lui Rembald, perceptorul Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan de Ierusalim (Ioaniți).

În document se spune că „mânați de acest gând, după o îndelungă sfătuire cu fruntașii și baronii regatului nostru, ne-am oprit la această hotărâre, luată dimpreună cu venerabilul bărbat Rembald, marele perceptor al caselor ospitalierilor din Ierusalim, din părțile de dincolo de mare, cu privire la repopularea regatului, care prin năvălirea dușmanoasă a neamului numit tătari a îndurat mare pagubă, atât prin pierderea bunurilor cât și prin uciderea locuitorilor.”

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Număr de accesări 191

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top