$
You Are Here: Home » Actualitate » File de Istorie/ Bătălia de la Războieni

File de Istorie/ Bătălia de la Războieni

Print Friendly, PDF & Email

Pe 26 iulie, se împlinesc 541 de ani de la Bătălia de la Războieni, dintre domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare și sultanul Imperiului otoman, Mahomed al II-lea.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433  la Borzești și a decedat pe 2 iulie 1504 la Suceava. A fost fiu al lui Bogdan al II-lea și al doamnei Oltea.

Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 – 1504, având cea mai lungă domnie din istoria medievală românească, 47 de ani.

Domnitorul Moldovei a fost ajutat să preia tronul țării de vărul său, Vlad Țepeș. El s-a remarcat prin luptele sale împotriva turcilor, dar și prin obiceiul de a construi câte o biserică după fiecare bătălie disputată, astfel că biserica română îl va numi și„ cel Sfânt”.

La 26 iulie 1476, Moldova a fost atacată de o armată otomană condusă de sultanul Mahomed al II-lea. Bătălia a avut loc la Războieni. La această luptă, Ștefan cel Mare a avut o armată de 35.000 de soldați, iar turcii au avut 120.000 de soldați.   În plus, Moldova a fost atacată și de 10.000 de tătari. Ștefan  i-a învins pe tătari, dar a fost înfrânt de Mahomed al II-lea în lupta de la Războieni.

Această luptă mai este cunoscută în istorie și sub denumirea de „Bătălia de la Valea Albă”.

 

Autor: Crina Elena Mihai

Număr de accesări 56

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top