Curtea de Conturi Călărași/Programul after-school nu s-a derulat corect

Print Friendly, PDF & Email

after schoolÎn municipiul Călărași, la cele 3 unități școlare care organizează programul „Școală după școală”, Curtea de Conturi Călărași a găsit nereguli în ceea ce privește modul de organizare a activității și plata taxelor și impozitelor către stat. Este vorba de Școala 5, Nicolae Titulescu, Școala 10, Mihai Viteazu, și Liceul Mihai Eminescu. În două, din cele trei, unități școlare activitatea făcea parte dintr-un parteneriat încheiat între Asociația Părinților și persoana fizică autorizată, în speță, cadrul didactic, școala nefiind parte din contract.

Camera de Conturi Călărași a acuzat nerespectarea metodologiei după care funcționează unitățile școlare, care nu permite decât contract încheiat între școală și cadrul didactic, atâta timp cât activitățile se desfășoară în școală. În același timp, este așteptată decizia Curții de Conturi care a constatat că nici plata taxelor și impozitelor  nu a fost făcută conform normelor modificate în Codul Fiscal, din 2015.

Pentru Actualitatea de Călărași, inspectorul general școlar, prof. Constantin Tudor, a declarat:

„Ce au constatat cei de la Curtea de Conturi este corect, parțial, pentru că nu a fost citită, cu atenție, metodologia, de către cele trei școli în care se organizează acest program. Școala trebuia să răspundă de after-school, ca activitate, deoarece conform normativului 22, din metodologia de organizare și funcționare, este interzis să se pună la dispoziție spațiile unităților școlare unor entități private. Contractul va trebui încheiat de către școală, și nu de Asociație, care nu are voie să folosească spațiul școlii.”

Vom reglementa, în scurt timp, situația

„Nu este problema banilor aici, în primul rând, ci a modului de organizare a acestui program. In anexă, la metodologie, este un model în care părintele încheie contractul cu școala, nu cu Asociația de Părinți. Vom reglementa, în scurt timp situația, îi voi chema pe directorii celor trei instituții de învățământ, pentru că am văzut raportul Curții de Conturi, am verificat metodologia, am văzut cum au făcut și alte școli din București acest program și singura problemă este că, la noi, școala s-a dat la o parte din acest proces educațional, ceea ce nu a fost corect.

Avizul de funcționare Inspectoratul Școlar nu îl dă Asociației, ci școlii, pe baza unui plan de învățământ aprobat. Avizul l-a cerut școala, doar că pentru o activitate în care ea nu era implicată, iar din acel moment metodologia nu a mai fost respectată. Curtea de Conturi a spus că dacă activitatea se desfășura în alt spațiu, decât școala, era corect. Iar plata s-a făcut corect, dar au apărut modificări începând de anul trecut, în Codul Fiscal, iar ei nu mai puteau lucra pe PFA-uri, ci pe contract de muncă, pentru ore suplimentare, cu școala.”

Este așteptată decizia Camerei de Conturi Călărași

„S-a discutat despre o imputare a sumelor care nu au fost corect virate la stat, pe ștatul de plată, dar nu poate fi posibilă, decât dacă era școala angajator, altfel nu e o problemă decât de intrare în normalitate. Așteptăm decizia Curții de Conturi Călărași, privind plata taxelor și impozitelor. Vom chema și contabilii acestor școli la discuții, și vom continua programul after-school, până la finele anului școlar, așa cum s-a început, pentru că nu vrem să trimitem copiii acasă.” , a spus inspectorul general școlar, prof. Constantin Tudor

Directorul Școlii Nicolae Titulescu, Niculai Mirică, ne-a declarat:

„ După ce am discutat cu Inspectoratul Școlar, le-am propus colegilor să continue programul „Școală după școală”, dar încă sunt necunoscute în această situație și nu și-au exprimat toți dorința de a continua, până nu se vor cunoaște exact pașii care trebuie urmați, astfel încât munca să fie benefică pentru toate părțile implicate în acest program.

După ce va veni decizia, se va reorganiza programul after school, pentru a fi încheiat contractul cu școala. 3 clase au stabilit să nu întrerupă activitatea, de la 1 martie, conducerea susținând necesitatea continuării procesului educațional, pentru că și părinții au contat pe acestprogram, la începutul anului școlar.”, a declarat directorul Niculai Mirică.

Please enter banners and links.

Next Post

ISU Barbu-Știrbei Călărași/ Mesaj de condoleanțe

mar mart. 1 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi îşi exprimă regretul profund pentru pierderea unui militar, coleg şi prieten adevărat, colonel (r) Bordeianu Ion. Nea Jan, așa cum obișnuiau să-i spună cei apropiați, a plecat mult prea devreme dintre noi, la numai 63 de ani. […]

Te mai poate interesa