Bulgarii ne lasă fără făină și ulei

Print Friendly, PDF & Email

ulei-ogInstituit în baza Hotărârii Guvernului nr. 600 din 2009, Programul European pentru furnizarea de produse alimentare către persoanele cele mai defavorizate este aproape de a finaliza al patrulea an de derulare.

Dacă în primul an, prin program erau distribuite doar două produse alimentare: zahăr şi făina albă de grâu, treptat numărul acestora a crescut la 3, apoi la 6, ajungând, în final, la un număr de 11 produse alimentare distribuite în anul 2012. Beneficiarii programului sunt pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau din pensii cumulate sunt sub 400 lei lunar, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţii şi copiii neinstituţionalizaţi, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, familiile şi persoanele singure care au stabilit prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza legii 416/2001.

Din păcate, beneficiarii programului sunt în situaţia de a nu primi toate cele 11 produse alimentare. Aceasta pentru că, până în prezent, societatea bulgară câştigătoare a licitaţiei naţionale pentru distribuirea făinei albe de grâu şi a uleiului nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, nefurnizand niciunul din cele două alimente. Astfel, având în vedere posibilitatea redusă de organizare a unei noi licitaţii, două produse alimentare importante vor rămâne nedistribuite în județul Călărași.

Acesta este, din păcate, unul din exemplele proaste de organizare a licitațiilor, unde prețul cel mai mic oferit este întotdeauna câștigător, fără să aibă și un fundament oferta făcută. Societatea bulgară care a oferit un preț de 4 ori mai mic, decât toate celelalte firme românești, s-a dovedit incapabilă să onoreze comanda câștigată, spunând că nu mai are cum să mai susțină prețul mic, iar APIA București este, ca timp, pusă în imposibilitatea de a mai putea organiza o nouă licitație.

O experiență din care ar trebui să învățăm cu toții, dar mai ales cei care organizează licitațiile, normal fiind să se ceară garanții serioase societăților care fac dumping, doar de dragul de a se numi “câştigători”, pe o hârtie.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Corecțiile financiare date de UE vor fi suportate de guvern

vin ian. 18 , 2013
Nemulțumit de faptul că instituția pe care o conduce, Consiliul Județean Călărași, ar putea să primească o corecție ce poate depăși 10% din sumele primite pe programele cu finanțare europeană, Răducu Filipescu a discutat cu ministrul Fondurilor Europene pe această temă. Președintele a declarat, într-o conferință de presă, că era […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!