$
You Are Here: Home » Actualitate » Beneficiarii Căminului de bătrâni din Călăraşi şi-au aniversat ocrotitorul, Sf. Antim Ivireanul

Beneficiarii Căminului de bătrâni din Călăraşi şi-au aniversat ocrotitorul, Sf. Antim Ivireanul

Print Friendly, PDF & Email

În ziua de 27 septembrie, ortodocşii creştini prăznuiesc sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti. În această zi de mare însemnătate în lumea bisericească, cei 40 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni din Călăraşi l-au sărbătorit pe ocrotitorul lor, Sf. Antim Ivireanul, cel aflat, întotdeauna, aproape de nevoile săracilor şi întemeietor de centre sociale. În dimineaţa zilei de miercuri, 27 septembrie, un sobor de preoţi, alături de preotul paroh Alin Badea, cel care are în grijă enoriaşii din acest aşezămînt social au oficiat o slujbă religioasă.  În mijlocul bătrânilor s-au aflat toţi angajaţii din cămin, împreună cu directorul Mihai Alexandru, dar şi fostul primar al municipiului Călăraşi, consilierul local, Nicolae Dragu.

Sfântul Antim s-a născut în Iviria (de unde și numele de Ivireanul) – Georgia de astăzi – în 1650. A fost însă, de tânăr, luat în robie de către turci și dus la Constantinopol. Fiind ulterior eliberat, a trăit în preajma Patriarhiei ecumenice, unde a învățat sculptura în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum și limbile greacă, arabă și turcă; tot acolo s-a călugărit sub numele Antim, iar mai târziu a fost hirotonit ieromonah. Pe lângă activitatea sa de ierarh al Bisericii din Țara Românească, el a fost tipograf, redactor, editor și creator de limbaj bisericesc în limba română.
Preotul paroh, Alin Badea a ţinut să aducă în atenţie cât de importantă este relaţia sa cu enoriaşii Căminului de Bâtrăni Sf. Antim Ivireanul.

„În urmă cu opt ani de zile, domnul primar Nicolae Dragu, împreună cu părintele protopop Eugen Barz, a luat hotărârea ca acest aşezământ social să-l aibă ca protector pe Sfântul Ierarh Martir „ Antim Ivireanul” şi mi-au propus să-i păstoresc pe enoriaşii acestuia. Iată că ne aflăm în al nouălea an când îl sărbătorim pe ocrotitorul nostru şi ne bucurăm că am fost alături, unii de ceilalţi, la bine şi la rău.”, a spus preotul Alin Badea.

Directorul Căminului de bătrâni, Mihai Alexandru, a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfăşurare a activităţii acestei instituţii, aflată în subordinea primăriei Călăraşi .

„Iată că sărbătorim cu mare bucurie ziua ocrotitorului  căminului nostru  „Sfântul Antim Ivireanul”. Le mulţumesc tuturor celor care ne sprijină si se implică pentru ca activitatea căminului nostru să se desfăşoare în bune condiţii, iar bătrănii pe care îi avem în grijă să ducă o viaţă fără nevoi.” a spus Mihai Alexandru.

Număr de accesări 253

About The Author

Number of Entries : 1181

© Copyright 2011-2017, Actualitatea de Călăraşi, All Rights Reserved

Tracked by Hobo
Scroll to top