1 decembrie 2017: 99 de ani de la Marea Unire

Print Friendly, PDF & Email

Astăzi este Ziua Națională a României, se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire.
Românii își doreau de sute de ani unirea într-un singur stat, acest lucru a fost realizat de către Mihai Viteazul, în anul 1600. Din păcate, unirea făcut de domnitor a durat un singur an, deoarece marile puteri vecine nu voiau un stat românesc puternic în zonă. Din acest motiv, Mihai Viteazul a fost asasinat, pe 9 august 1601, din ordinul austriecilor.
În ciuda acestui eveniment nefericit, românii nu au renunțat la visul lor de a se uni într-o singură țară, iar în perioada modernă au fost redactate mai multe documente în care românii cereau unirea.
Momentul favorabil a intervenit la sfârșitul Primului Război Mondial, la care România a participat de partea Antantei și a fost tratată ca țară învingătoare.
Statul român condus de regele Ferdinand, era interesat să îi elibereze pe românii aflați sub dominație străină.
Prima provincie unită cu țara a fost Basarabia. Acest teritoriu fusese anexat de Rusia încă din anul 1812, prin tratatul de la București.
În aprilie 1917 se formează Partidul Național Moldovenesc, iar în octombrie are loc, la Chișinău, Congresul soldaților moldoveni în urma căruia se formează Sfatul Țării
La 2 decembrie 1917 se formează Republica Democrată Moldovenească.
Sfatul Țării a cerut sprijinul armatei române pentru a restabili ordinea în regiune.Trupele noastre au intevenit, dar în ianuarie 1918 Rusia a întrerupt relațiile diplomatice cu România.
La 24 ianuarie 1918, Republica Democrată Moldovenească și-a proclamat independența.
La 27 martie același an, Sfatul Țării întrunit, la Chișinău, a decis unirea Basarabiei cu patria mama.
A doua provincie unită cu țara a fost Bucovina. Această regiune fusese ocupată de Austria în 1775, prin tratatul de la Kuciuk-kainargi.
Ucraina dorea să o ocupe, astfel că românii vor cere ajutorul armatei regale. Ferdinand a intervenit pentru a restabili ordinea.
La 15 noiembrie 1918, s-a întrunit, la Cernăuți, Congresul general al Bucovinei care a hotărât unirea Bucovinei cu România.
Ultima provincie unită cu țara a fost Transilvania Aici au loc discuții între maghiari și români asupra viitorului Transilvaniei, care se soldează cu un eșec, deoarece Ungaria dorea anexarea ei.
Se vor forma consilii și gărzi naționale, iar din octombrie 1918, va fi înființat Consiliul Național Român Central (C.N.R.C), la Arad. El era alcătuit din 12 membri. Consiliul va organiza o Mare Adunare Națională la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918.
La adunare au participat peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Transilvaniei.
Adunarea a adoptat un document citit de Vasile Goldiș prin care s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România.
În aceste condiții, data de 1 decembrie va simboliza unirea tuturor românilor și va deveni sărbătoare națională după 1989. Până la unirea deplină vor fi înființate două instituții comune: Marele Sfat Național cu rol legislativ condus de Gheorghe Pop de Băsești și Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu.

Așa a luat naștere„ România Mare”. La mulți ani, România!

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost sărbătorită de copiii şi tinerii de la CSSCHS Călăraşi

Dum dec. 3 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Duminică, 3 decembrie, Complexul  de  Servicii Sociale pentru Copii cu Handicap Sever (CSSCHS), instituţie subordonată DGASPC Călăraşi, a fost în plină sărbătoare.  Copiii şi tinerii din centru  au  aniversat  Ziua Internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi. Cu multă veselie, dar şi cu emoţie, ei au luat […]

Te mai poate interesa